Rondje Pampus 13 en 14 september 2003:

Rondje Pampus lijkt zijn naam te vestigen als leukste lange afstandrace van Nederland. Met hulp van sponsors (zoals Volvo dealer Dick Muhl en gemeente Almere) kon een heel gezellig evenement georganiseerd worden, uitdagend voor zowel de beginnende wedstrijdzeiler als de ervaren crack.

Het eerste Rondje Pampus in 2002 werd gezeild onder meest ideale omstandigheden, een stevige windkracht 6 uit het Noordwesten. Het was toen een zeer zware, maar prachtige tocht via Pampus en Marken naar Hoorn en weer terug via Marken, Blocq van Kuffeler en Pampus naar de finish bij Muiderzand. Dit waren niet te overtreffen zeilomstandigheden. De 93 deelnemers waren toen dolenthousiast over het evenement, de niet-commerciŽle opzet en de gezelligheid eromheen. 

Helaas liet de wind het dit jaar volledig afweten. Met windkracht 2 tot 3 in het vooruitzicht had de wedstrijdorganisatie besloten om de long distance race op zaterdag korter te houden en eigenlijk het ouderwetse Rondje Muiderzand of Rondje Oud Naarden te varen. Dus het werd een kleine baan van 20 Nm via Pampus naar Paard van Marken en vervolgens via Blocq van Kuffeler weer terug naar Pampus en Muiderzand. Vanwege de slechte windvoorspellingen kwamen er iets minder deelnemers opdagen dan het jaar ervoor. De zeilers die de moed hadden om aan de long distance te beginnen werden voorzien van goedgevulde "overlevingspakketjes" door sponsor Shark en broodbus Geijssen om de 4 tot 7 uur lang durende tocht in de brandende zon vol te houden.

 

[foto's: Maarten Uhlenbeck]

Met een prachtige zomerzonnetje maar erg weinig wind dobberden 88 zeilers zaterdag 13 september rond half 12 over de startlijn. Op het eerste rak naar Pampus sloeg de frustratie van te weinig wind al toe of viel een enkel bemanningslid in zelfs slaap. Team Gunnar Larsen/Xander Pols met een Mastrom20 kwam als eerste aan bij het Paard van Marken op de voet gevolgd door team Eelco Boers/Jurrien Blokzijl op een Nacra Inter20. Vervolgens was het vanaf Marken een heel lang spi-rak terug via Blocq van Kuffeler en Pampus naar Muiderzand. De meeste grote catamarans waren de gate bij Paard van Marken al gepasseerd toen rond half 3 's middags de wedstrijdleiding besloot de baan bij Marken af te korten voor de kleine catamarans (met Texelrating hoger dan 110) omdat zij anders niet voor donker op Muiderzand zouden terugkomen. De kleinere catamarans moesten vervolgens bij Paard van Marken rechtsomkeert maken om rechtstreeks te finishen bij Muiderzand. Op zich is zo'n lange afstand race des te meer een prestatie voor de kleine catamarans. Ook enkele nog tamelijk onervaren dames teams toonden veel karakter en zeilden door tot het einde.

 
.... steeds meer veelbelovende damesteams vallen in de prijzen ...

Uiteindelijk waren de line honours voor Gunnar Larsen/Xander Pols, die na 4 uur 13 minuten zeilen weer grond onder voeten kregen. Last but not least ging de laatste zeiler na 6 uur 26 minuten met veel applaus over de finish. De omstandigheden in 2003 waren duidelijk minder goed dan in 2002 toen de winnaars in iets minder dan 4 uur meer dan 40 Nm aflegden (dus een twee keer zo grote afstand als in 2003).

 

Op zaterdagavond werden tijdens een overheerlijke paella maaltijd de prijzen uitgereikt. Winnaar van de long distance Rondje Pampus 2003 in de klasse "super cats" was team Boers/Blokzijl. Winnaar in de klasse "grote cats" was team Zeekant/Uchelen, en winnaar in de klasse "kleine cats" werd team Rijks/Liefhebber. De overall wisseltrofee van de Long Distance ging naar Oscar Zeekant en Noortje van Uchelen.

... de barmannen van Rondje Pampus .....

Op zondag werden nog 2 races gevaren op een windward/leeward baan. De eerste race van zondag moest worden ingekort vanwege het volledig wegvallen van de wind. Toen de wind weer aantrok, maar vanuit de andere richting, moest de baan vervolgens 180 graden omgegooid worden. Team Boers/Blokzijl voeren op zondag een 1-tje en een 2-tje in hun klasse en werden overtuigend weekendwinnaar in hun klasse "super cats". In de F18 klasse had team Reindert van der Meulen/Hendrik Jan Hunink een nek aan nek race met team Jeroen Cieremans/Saskia van Deventer, maar uiteindelijk konden Reindert en Hendrik Jan zich weekendwinnaars noemen in de F18 klasse. De HC16 klasse werd uiteindelijk gewonnen door team Franck Sasse/Michael Rudolf en de overige "kleine" catamarans werd gewonnen door team Dik Ganseman/Natasja Gort.


... Boers/Blokzijl na 4 uur 16 minuten als tweede over de finsish ...

Ondanks het gebrek aan wind was het toch een zeer geslaagd evenement, mede dankzij alle vrijwilligers en onze sponsors: