Rondje Pampus 11 september 2004:

 
[foto: Jurrian Zandbergen]

ROUTE DIT JAAR.
De route van RONDJE PAMPUS ging op 11 september via eiland Pampus naar Paard van Marken, vervolgens naar Lelystad als keerpunt weer terug langs Blocq van Kuffeler en eiland Pampus naar de finish voor het Muiderzand. Ruim 100 boten gingen even na 11 uur op zaterdagmorgen met ruime wind over de startlijn richting Pampus. De verwachting was ZW 5 Bft, maar al na een half uur na de start trok de wind sterk aan tot 6 Bft met vlagen van 7 tot 8 Bft waardoor op het ruime windse rak naar Marken tientallen catamarans over de kop sloegen. 

 
[foto´s: Jurrian Zandbergen]

VEEL OMVALLERS/UITVALLERS.
Een groot aantal boten, waarvan sommige met schade, besloten terug te keren naar Muiderzand. Enkele boten moesten met een gebroken mast worden teruggesleept door de reddingsbrigade. Ook gebeurde het dat zeilers van hun boot vielen en er niet meer op konden komen, waardoor een passerende zeilboot de mannen weer teug op de catamaran moesten afzetten. Er waren aanvankelijk zes reddingsbrigade boten op het water, maar er werden er alsnog vijf reddingsboten bij geroepen om extra assistentie te verlenen. De rijkspolitie te water zag al die catamarans op hun kant liggen en begon zich zorgen te maken om de veiligheid en adviseerde de wedstrijd te staken. De reddingsboten en controleboten bij de keerpunten verklaarden dat de situatie weer onder controle was, bovendien waren de diehards al onderweg met ruime wind van Marken naar Lelystad. Daarom werd besloten om toch door te gaan met de lange afstandsrace. 

 

 
[foto´s: Jurrian Zandbergen]

DE FINISH.
Vanaf het controle punt Lelystad moet het aardig is uitgedunde wedstrijdveld weer opkruisen tegen de korte en hoge golven. Het volgende controlepunt lag bij Blocq van Kuffeler. Sommige zeilers hadden na 3 uur keihard zeilen geen fut meer om in de trapeze te staan. Dit jaar kwamen er 106 deelnemers aan de start, waarvan uiteindelijk maar 25 zeilers reglementair zijn gefinisht. Kijk hier voor de uitslag. Na ruim 3 uur zeilen gingen de line honours naar Hans Bouscholte en Ruurd van Wieren op een Tornado. Op 8 minuten gevolgd door Mischa Heemskerk en Pieter van Ruitenburg op een Hobie Tiger, die op handicap de winnaars waren van de lange afstands race.

  

LEUK FEESTJE.
De prijsuitreiking vond plaats in de feesttent nadat de paella was opgediend. De wisseltrofee ging over van de winnaars van vorig jaar (team Zeekant/Uchelen) naar de overall winnaars van dit jaar (team Heemskerk/Ruitenburg). Toen de meeste mensen na de prijsuitreiking waren vetrokken, kon het feestje pas goed beginnen. De Duitse zeiler&DJ Mike Rudolf bracht een lekker sfeertje in de tent door het volume naar 80 te draaien, waardoor de beentjes los kwamen op de dansvloer. De avond bereikte zijn hoogte punt toen Hans Bouscholte (als winnaar van de line honours) in het zonnetje gezet door een wel hele strakke paaldanseres. Joline gaf een hele opwindende (maar toch nette) show, waar Hans zichtbaar van genoot. De stemming zat er al goed in toen zanger Harry er nog eens een schepje bovenop deed. Volkszanger Harry bracht van die lekkere meezingers ten gehore en iedereen deed mee, zelfs de uitgenodigde bewoners van de flats van Muiderzand. 

   

Op de tweede dag van het evenement werden alle wedstrijden afgelast vanwege windkracht 8 en diverse katers. Dus het Rondje Pampus evenement is helaas geen geldig F18 en HC16 klassenevenement geworden. Dus dit jaar opnieuw een heel geslaagd, gezellig en betaalbaar evenement, mede dankzij alle vrijwilligers en onze sponsors:

Kijk voor meer foto's op de site van Marc Cole