Najaarsstorm van 27 oktober veroorzaakte veel schade.

Het blijft kennelijk wennen voor de meeste ligplaatshouders om te reageren op stormwaarschuwingen. In ieder geval was vanaf vrijdag 25 oktober 2002 bekend dat de wind op zondag 27 oktober zou aantrekken tot stormachtig (8) tot zeer zware storm (11). Het resultaat: flink wat schade aan diverse boten, ook van mensen die hun boot goed vast hadden liggen maar een andere boot op visite kregen.

Helaas zijn er veel (verteerde) spanbanden geknapt, dus ook mensen die hun catamaran wel vast hadden gelegd kwamen er niet allemaal ongeschonden van af. Dat het alleen vastmaken van je catamaran aan je trailer niet altijd hoeft te werken is weer eens bewezen. Er zijn een aantal catamarans met trailer en al omgegaan. Ook was er een Dart18 die een vlucht van 50 meter had genomen over het 2 meter hoge hek en over de dijk. Ben je nog niet op de jachthaven geweest, wees dus niet verbaasd je boot in afwijkende staat aan te treffen. Het loont de moeite soms even te komen kijken. Op bijgaande foto is te zien wat het gevolg is van deze najaarsstorm.

Op de dag des onheil zijn een aantal ligplaatshouders (zo'n 12 man) druk bezig geweest om de schade te beperken en om meer schades te voorkomen. Er zijn boten alsnog vastgelegd, ook bij veel catamarans bij welke de spanbanden waren gebroken zijn, met lijnen die voorhanden waren (denk aan voorlijkstrekkers van je eigen cat e.d.). Veelal hebben zij naar hun eigen boten geen omkijken gehad, zij zijn hier dus aan de slag om het materiaal van anderen veilig te stellen. Remco Kenbeek heeft foto’s gemaakt van boten met schade om eventuele problemen te voorkomen met verzekering en aansprakelijk. Bel eventueel Remco (036-5408895) om te vragen of hij een foto heeft van jouw beschadigde catamaran. Een waarschuwing is wellicht op z'n plaats stormwaarschuwing:

John Rijpkema